Rally-toko

RALLY-TOKOSSA KILPAILEMINEN VAATII SUOMEN PALVELUSKOIRALIITON LISENSSIN

Mitä on rally-toko?

 

  • Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista
  • Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus
  • Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan
  • Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä

 

"Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja.Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p. Pistevähennyksiä tuomitaan paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, nuuskuttelusta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Kehuminen sen sijaan on sallittua ja jopa toivottavaa koko suorituksen ajan!

Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille ja sitä voi harrastaa myös pyörätuolilla liikkuen. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Agility- ja tokokoirille se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Eläköityvien agilitykoirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointa aktivointia!" (Rally-Tokoyhdistys ry.)

© Johanna Lyömilä

Ryhmäkuvaukset:

 

ALO-AVO:

Ryhmässä perehdytään rally-tokon perusideaan ja alokas- sekä avoimen luokan tehtäviin.
Koirat harjoittelevat pääasiassa hihnassa. Koirilta edellytetään kontaktia ohjaajaan sekä perusseuraamista ohjaajan vasemmalla puolella. Ohjaajat opiskelevat kylttien lukutaitoa. Koirakon kontaktia vahvistetaan erilaisin harjoittein ja alokasluokan tehtäviä opetellaan aihepiireittäin. Rataharjoituksilla liitetään tehtävät toisiinsa.

 

VOI-MES:

Ryhmässä opiskellaan voittaja- ja mestariluokan tehtäviä. Koirat harjoittelevat pääasiassa  ilman hihnaa, mikä edellyttää hyvää kontaktia ja seuraamista. Ohjaajat opiskelevat kylttien lukutaitoa. Rataharjoitukset koostuvat voi- ja mes-luokan tehtävistä. Ryhmä on tarkoitettu koirakoille, jotka kisaavat alo- tai avo-luokassa.

 

Rally-tokon ratatreenit:

Treeniryhmä on tarkoitettu sellaisille koirakoille, jotka ovat jo harrastaneet lajia. Ratatreeneissä ei ole kouluttajaa. Ryhmä suunnittelee ja rakentaa radat itse. Ne vastaavat alo- tai avo-luokan kisaratoja. Treenit ovat hyvä harjoitus kisoihin aikoville ja kisoissa käyville koirakoille.